1. Anasayfa
  2. Genel Sağlık

Ürobilinojen Nedir? (İdrarda Ürobilinojen Pozitifliği)

Ürobilinojen Nedir? (İdrarda Ürobilinojen Pozitifliği)
Ürobilinojen Nedir? (İdrarda Ürobilinojen Pozitifliği)
0

Bilirubin adlı maddenin yıkımı sonucu ortaya çıkar. Bilirubin ise kırmızı kan hücrelerinin yıkımı ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle idrarda yada gaitada ürobilinojen varlığı olası enfeksiyonel hastalık semptomlarından bir tanesidir. Olağan hallerde gaita (dışkı) ile atılmasına rağmen idrarda görülmesinin nedeni ise karaciğer tarafından safranın fazla atılımıdır.

İdrar ürobilinojen görülmesinin ve artışının sebep olduğu hastalıklar şunlardır:

  • Siroz hastalığı iyileşme dönemi
  • Karaciğer yetmezliği ve bazı kronik kalp hastalıkları
  • Yoğun ilaç kullanımı ve toksinlere aşırı oranda maruz kalma
  • Kurşun zehirlenmesi ve ateşli hastalıklarda

Eritrosit yıkımı yani kırmızı kan hücrelerinin yıkımına neden olan hastalıklarda da sıklıkla görülen ürobilinojen, anemik hastalıklarda da sıklıkla karşılaşılır. Belirli hastalığa sahip olunmasına rağmen; idrar yollarında tıkanıklık, safra yolu tıkanıklığı gibi semptomlarda ise idrarda ürobilinojen görülmeyebilir. Bu konuda hekimlerin dikkatli olması gerekmektedir. Bir hastalık bulgusu olmasına rağmen ortaya çıkmaması da bir diğer sorunun habercisi olarak görülmelidir.

Geniş spekturumlu ve uzun süreli antibiyotik kullanımında da yine idrarda ürobilinojen görülme sıklığı azalmaktadır. Bir çeşit antibiyotik kullanımının yan etkisi olarak da kabul edilebilen bu durum, beraberinde ürobilinojen üretimine neden olan hastalığın tanısının gecikmesine de neden olmaktadır.

İdrarda Ürobilinojen Pozitifliği
İdrarda Ürobilinojen Pozitifliği

İçindekiler

İdrarda Ürobilinojen Görülmesi Durumunda Ne Yapılır?

Ürobilinojen nedir, yapılan test ve kan sayımı sonucunda idrar ve gaitada ürobilinojen görülmesi durumunda hekim tarafından derhal müdahale edilmeli ve sebep olan hastalığın tedavisine başlanmalıdır. Hemolitik anemi ve karaciğer fonksiyon testleri de yine ürobilinojen varlığının testleri için uygulanmaktadır.  Dahiliye hekiminin kontrolünde yapılacak olan idrarda ve gaitada ürobilinojen testinin pozitif çıkması durumunda en kısa sürede tedaviye başlanması gerekmektedir. Gerekli hallerde antibiyotik tedavisi de uygun görülmektedir.

Sağlıklı bir kişide idrarında ürobilinojen miktarı 1 mg/dl veya 17 mol/L olarak kabul edilmekte olup, idrar testinin sonucu normal olarak kabul edilmektedir. Bu değerlerin üzerinde rakamsal sonuçlar ise +,++,+++ şeklinde pozitif olarak işaretlenir ve hastalık belirtisi olarak kabul edilir.

Test için kullanılan idrarın herhangi bir anda alınması gerekmektedir. Yemek sonrası, öncesi veya açken alınması gerekmez. Spontan olarak herhangi bir anda verilen idrar tahlili ile sonuç elde edilir.

Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir