Testis kanseri nedir? Testis, erkeklerin penisinin altında bulunan bir çift organdır. Erkeklik hormonu olan testesteronu ve üreme için gerekli sperm üretimini sağlar. Testis kanseri nedir? Testis kanseri testislerde görülen kanserdir. Testislerdeki üreme hücrelerinde görülür. Testiküler kanser olarak da adlandırılır. Bu hastalık erkeklerde az da olsa görülen bir kanserdir. Genellikle 35 yaşının altındaki erkeklerde toplamda %1 oranında görülür. Bu hastalık ergenliğe girmeyen erkek çocuklarında da görülebilir. Önemli olan faktör erkek aile üyelerinde bu kanserin yaşanıp yaşanmamasıdır. Genetik olarak kişi testis kanseri riskleri taşıyabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla kontrole gitmek gerekir.
Testis kanseri, testislerin birinde görüldüğünde diğer testiste de görülme riski yüksektir. Bir erkek testis iltihabı geçirdiyse testis kanseri geçirme olasılığı yüksektir. Bu kanser genellikle germ hücrelerinde görülür. Germ hücreleri, sperm hücrelerinin üretimini sağlayan hücrelerdir. Testis kanseri olduğundan şüphelenen kişi paniğe kapılmadan üroloji uzmanı ile görüşmelidir. Bu kanserde iyileşme görülmesi çok yüksektir. Testis kanseri kemoterapi ve cerrahi operasyon ile iyileştirilir. Testis kanseri nedir? Testis kanserinin üç aşaması vardır. İlk aşamada testis kanseri yalnızca testistedir. İkinci aşamada kanser lenf bezlerine yayılır. Üçüncü aşamada ise kanser hem karın bölgesinde hem de akciğer gibi diğer bölgelerde de görülmeye başlamıştır.
Testis kanserinde teşhis için kişi kendi kendisini ara ara kontrol etmelidir. Testislerinde şişlik, asimetri, kitle ya da ağrı hissettiğinde doktora gidilebilir. Haftada bir ya da iki haftada bir duştan sonra testisler iki parmak yardımı ile kontrol edilebilir.
Testis Kanseri Belirtileri
Genellikle testis kanseri olan kişiler öncelikle testislerinin birinde ya da ikisinde sert bir şişlik fark eder. Çoğu testis kanseri şişliğinde ağrı olmaz. Fakat bazı şişlikler ağrı da yapabilir. Testis kanseri ikinci evredeyse ağrı karın bölgesine yayılır, üçüncü evredeyse akciğerlere kadar ulaşır. Üçüncü evre testis kanserinde öksürme, göğüste ağrı, nefes almada güçlük, istemsiz kilo verme, sırt ağrısı ve halsizlik hissedilebilir. Vücutta hiç umulmadık yerlerde ele gelen yumrular olabilir. Testislerde görülen şişlik her zaman kanser belirtisi olmaz. Bazen fıtık da olabilir.
Testis kanseri genellikle tek bir testiste görülür. Fakat aynı zamanda iki testiste beraber görülmesi de mümkündür. Bu durumda hasta panik yapmadan tedavi yolunu izlemelidir. Testiste tümör oluşmasının tam olarak belirlenmiş net bir sebebi yoktur. Herhangi bir erkekte bu hastalık oluşabilir. Testislerde bazen büyüme kısmında anormallikler olabilir. Sperm hücreleri normal büyümede kontrolden çıkabilir. Bu durumda kontrolden çıkan anormal hücreler birikir ve testiste kitle oluşturur. Testis kanseri bu şekilde kendini belirtir.
Testis kanseri belirtileri genellikle testiste sertlik ve yumru olarak bilinir. Kanserin belirtileri evrelerine göre artabilir. Testis kanseri genellikle ergenlik çağı ile erişkinlik çağı arasında görülür. Bu hastalığın 15 ve 35 yaş arası erkeklerde görülme oranı daha fazladır. İnmemiş testisi olan erkeklerde testis kanseri görülme riski daha fazladır. Ayrıca beyaz ırka sahip olan insanlar da siyahilere göre daha fazla risk taşır. Nedeni ise tam olarak bulunamamıştır.
Testis Kanseri Tedavisi
Önceden testis kanserini önlemek ne yazık ki mümkün değildir. Bazı doktorlar kişinin elle muayenesi ile kendi kanserini tespit etmesini doğru bulmaz.Testis kanseri tanısı için senede bir kez üroloji uzmanı ile görüşebilirsiniz. Bu şekilde rutin kontroller esnasında kanser teşhisi konulan birçok insan vardır. Üroloji doktoru genellikle testis kanserini belirlemek için ultrason çeker. Ultrason çekilirken hasta sırt üstü yatarak bacaklarını açar. Doktor, hastanın skrotum bölümüne jel sürer ve prob ile tüm alan kontrol edilir. Ultrason sayesinde ses dalgaları kullanılarak testisler ve skrotumun görüntüsü alınır. Böylece kitle olup olmadığı anlaşılır. Testislerin içindeki maddenin sıvı mı yoksa katı mı olduğunu doktor ultrason ile anlar. Böylece testis kanseri tanısı konulur. Ayrıca kitleler testisin dışında mı yoksa içinde mi bilmek için de ultrason görüntüsüne bakılır.
Kandaki tümör seviyesini anlayabilmek için doktor kan testi yapar. Kanda yüksek tümör belirteçleri olması doktora testis kanseri hakkında bilgi verebilir. Genellikle tümör belirteçleri yükselirse testis kanseri riski vardır. Bir testiste kanser belirlenirse cerrahi operasyonla testisiniz alınabilir. Testis alındıktan sonra yumrunun kanser taşıyıp taşımadığına bakılır. Testiste hangi kanser taşındığı öğrenildikten sonra tedaviye başlanır. İki farklı testis kanseri vardır. Bunlar seminom tümörleri ve seminom dışı tümörleridir. Seminom dışı tümörler genç yaştaki erkeklerde görülür. Kişi genç olduğundan hücreler hızlı yayılır ve kanser de hızlı gelişebilir. Teratom, koryokarsinom ve yolk sak tümörü gibi tümörler seminom dışı tümörlerdir. Seminom tümörleri genellikle ileri yaşlardaki erkeklerde görülür. Fakat bu tür testis kanseri erkeklerin her yaşında da oluşabilir. Seminom dışı tümörlere göre seminom tümerlerin agresifliği daha azdır ve daha yavaş gelişir.
Testis kanserinin testislerin dışına yayılıp yayılmadığını öğrenmek için bilgisayarlı tomografi taraması ve kan testleri yapılır. Bilgisayarlı tomografide doktor vücudun birçok kısmını kontrol eder. Karın, akciğer, göğüs ve karaciğer röntgeni alınır. Bu röntgen sonuçlarına bakılarak testis kanserinin iki ya da üçüncü evrede olup olmadığı anlaşılabilir. Kan testleri ile de vücudunuzda kanser kalıntıları kalıp kalmadığı öğrenilir.
Testis kanseri tedavisi kanserin durumuna göre değişebilir. Radyasyon, cerrahi müdahale ile testisin veya lenf nodların alınması ve kemoterapi tedavi seçenekleridir. Radyasyon tedavisinde X ışınları ile kanser hücreleri öldürülür. Enerji ışınları vücuttaki kanserli bölümlere verilir. Genellikle seminom tümörleri tedavisinde kullanılır. Cerrahi operasyonun ardından testisler alındıktan sonra uygulanabilir. Radyasyon tedavisinde spermler pozitif veya negatif etkilenebilir. Bu tedaviden önce sperm koruması yapılması mümkündür. Radyasyon tedavisinde yan etki olarak ciltte kızarıklıklar, yorgunluk ve bulantı olabilir.
Testis kanserinde kemoterapi görerek ilaçlı tedavi uygulanabilir. Kemoterapi ilacı vücudun tamamında dolaşır ve kanser hücrelerini öldürür. Testis kanseri tedavisi için yalnızca kemoterapi uygulanabilir. Ayrıca lenf nodlarının alınmasından önce veya sonra da kemoterapi yapılabilir. Kemoterapi almadan önce de radyoterapi gibi sperm koruması yapılabilir. Bazı erkeklerde kemoterapi sonrası kısırlık yaşanma ihtimali olduğundan sperm koruması hakkında doktor ile görüşme yapılmalıdır. Kemoterapinin yan etkileri yorgunluk, halsizlik ve saç dökülmesi olabilir.
Son olarak cerrahi operasyon da başvurulan yöntemlerden biridir. Testis kanseri tedavisinde, kanser hangi evrede olursa olsun birincil tedavi testislerin alınması cerrahi müdahalesidir. Doktor, operasyonda kasık bölümüne kesik açar ve buradan testisi alır. Hastanın isteğine bağlı olarak alınan testisin yerine protez testis konulabilir. Yakında bulunan lenf nodlarının çıkarılması da karından açılan kesik ile yapılır. Bu işlemde doktor lenf düğümlerinin çevresindeki sinirlere müdahale etmemeye çalışır. Fakat bazı durumlarda sinirler etkilenebilir. Sinirlerin etkilenmesi boşalma sorunu meydana getirebilir. Boşalmanın dışında başka bir problem yaşanmaz.
Hasta ile doktor ayrıntılı olarak görüşerek testis kanseri tedavisi konusunda bir yol izler. Cerrahi operasyon yapıldıktan sonra hastanın belirli aralıklarla doktoru görmesi gerekir. Bazı durumlarda kanser kendisini tekrar edebilir. Böyle bir durum yaşanması ihtimaline karşın BT taramaları ve kan testleri yapılarak kanser kontrolü yapılır. İlk iki yılda birkaç ayda bir yapılan testler sonraki yıllarda daha da seyrekleşir. Kanser geri dönerse tekrar bir operasyon yapılabilir.