Madalyon Hastalığı
Madalyon hastalığının diğer adı Gül Hastalığıdır. Belirli bir sebebi ve tedavisi bilinmeyen, çevresel faktörler sebebiyle (güneş ışığı, ortamın soğukluğu veya sıcaklığı, alkol, kahve vb.), genetik faktörler, asabiyet, stres, sindirim düzensizliği gibi etkenlerin bir araya gelmesiyle oluşabilir. İlk başlarda boğaz ağrıları, şiddetli baş ağrıları, burun akıntıları gibi üst solunum yolları enfeksiyonları şeklinde ortaya çıkan, sonrasında deride sivilceler şeklinde kırmızı kahverengi kabarcıklar oluşturan bir cilt hastalığıdır. Genellikle bahar aylarında yaygın görülür.
Sivilce deyip geçmeyin!
Cilt yüzeyinde iltihaplı, sivilceye benzeyen kabartılar ve damar genişlemesi şeklinde belirir. Genellikle yüz ve burun çevresinde oluşur fakat tüm vücutta da görülebilir.
Yaş Aralığı ve Cinsiyet Oranı:
Belirli bir yaş grubu yoktur, her yaşta görülebilir fakat en çok 20 ile 30 arası yaş gruplarında yaygındır. Kadınların ’inde bu hastalık gözlemlenebilir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla oluşur. Ağrılı bir hastalık olması sebebiyle ciddiye alınması gereken bir durumdur. Erkek hastalar bu durumu kadın hastalara göre daha şiddetli geçirir. Dikkate alınmadığı zamanlarda ağrı durumu daha da artacaktır.
-Madalyon hastalığı nedir neden olur?
-Madalyon hastalığı geçer mi?
-Madalyon hastalığına ne iyi gelir?
-Madalyon belirtisi nedir?
Hastalığın Ortaya Çıkmasından Sonra;
Deride oluşan kızarıklıklar ve kuruluklar krem yardımıyla tedavi edilmeye çalışılır. İlk etapta bu durum işe yarıyor gibi gözlemlense de daha sonraları cilt yüzeyinde oluşan kızarıklıklar kalıcı hale gelir. Ağrılar şiddetlenir. Eğer hastalık hafif olarak seyrediyorsa deride kuruma, dökülme seyrederken, şiddetli geçen hastalıklarda ise karaciğerde rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Tedavi Süreci;
Öncelikle hastalığı ilk fark ettiğinizde asla geçiştirmeyin. Eğer gebelik durumunuz var ise bebeğin sağlık durumu açısından da tehlikeli ve ağrılı bir süreç olabilir, mutlaka doktorunuza başvurun. Gül Hastalığı meydana gelirse özellikle alkolden ve stresten uzak durmalısınız. Hastalık oluşan bölgenin temizliğine önem gösterin. Güneş kremleri ve cildi besleyecek nemlendiriciler olmadan asla güneş ışığına çıkmayın. Bu süreçte ağrılarda azalma meydana gelecektir. Kan tahlilleri yaptırabilirsiniz. Uygun görürse doktorunuz size antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Doktorunuz hastalık etkileri azalmaya başladığı zaman antibiyotik tedavinizi sonlandırmak isteyecektir. Tedavi süreci haftalar alabilir ama eğer yapılan bakım ve tedavi işe yarıyor ise birkaç hafta içinde tamamen yok olabilir.