Sağlık Sitem

Fil Hastalığı Sendromu Nedir?

Fil hastalığı bacak ve kollarda şişme ile kendini belli eder (Lenfödem), lenf bezlerindeki tıkanmalarla ortaya çıkar. Hücrelerde boşlukları dolduran sıvıların dengede kalabilmesi için süzülmesi ve kan dolaşımına karışması gerekmektedir ve bu sıvıya lenf sıvısı denir. Lenf sıvısı lenf sistemi tarafından kontrol edilir. Lenf bezlerinde ve kanallarında oluşan hasarlara ve doğumsal anomilere bağlı hücreler arası sıvı miktarı dengesinde bozulmalar oluşabilir. Bezlerdeki tıkanıklıklar lenf sıvısının boşaltılmasını olumsuz etkilediği için kol ve bacaklarda sıvı birikimi oluşmasına ve şişkinliklere sebep olur. İşte bu duruma fil hastalığı denir. Fil hastalığının belirtilerinin ortaya çıkışından sonra kısa sürede tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde hastalık kötüleşebilir. Fil Hastalığının (Lenfödem) Belirtileri

 Lenfödemin en belirgin semptomu şişliktir ve vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkabilir. Kol ve bacaklar genellikle etkilenen yerlerdir. Başlangıçta bu şişlikler geçici olabilir, gün içinde etkisi sürekli değişebilir. Tedavi geciktirilirse belirtileri daha da ağırlaşır ve oluşan şişlikler daha rahatsız edici olabilir.

Başlıca lenfödem belirtileri şunlardır:

 – Kol ve bacakların bir kısmının şişmesi

 – Vücuttaki sıkılık ve ağırlık hissi

 – Ağrı ve rahatsızlık

 – Hareketlerin kısıtlanması

 – Deride kalınlaşma ve sertleşme

 – Enfeksiyonlar

 – Ciltte kıvrımların oluşması

 – Siğil oluşması

 – Deriden sızan sıvılar

 Bu belirtilerin şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

 Fil Hastalığının Sebepleri

 En yaygın oluşum sebebi kanser tedavisi için lenf bezlerinin çıkarılmış olmasıdır. Ayrıca fil hastalığının oluşmasının sebepleri şunlardır:

 – Kanser sonrasındaki ışın tedavileri

 – Mantar hastalıkları

 – Travmalar

 – Enfeksiyonlar

 – Ameliyatlar sonucu oluşan lenf yolları hasarları

 – Sivrisineklerin bulaştırdığı parazitler

 – Kalıtsal hastalık ve anomiler

 Fil Hastalığının Çeşitleri

 – Primer Lenfödem: Lenf damarlarının yapısal bozukluklarına bağlı olarak gelişen nadir görülen ve kalıtsal bir durumdur. Büyük oranda 35 yaşını geçen hastalarda görülen en sık görülen sağlık problemidir.

 – Sekonder Lenfödem: Lenf bezlerinin yapısında ve damarlarının yapısında bozulmaya sebep olan bu travma, hastalığa veya operasyonlara bağlı olarak gelişen bir türüdür. Bu hastalarda lenf sistemindeki bozukluklar doğuştan oluşmamış olup sonradan gelişmiştir.

 Fil Hastalığının Tedavisi

 Bu hastalık için bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavinin amacı, etkilenen bölgelerde oluşan şişliklerin azaltılması ve acının kontrol altına alınmasıdır. Tedavi yöntemlerinin en başında temizlik gelir. Hastalar rahatsızlık sırasında kendi temizliğe gereğinden fazla önem vermelidir. Bu hastalığın çeşitli tedavi türleri vardır. Bunlar;

 – İlaç yoluyla tedavi

 – Rutin egzersizler

 – Pnömatik kompresyon tedavisi

 – Tam dekonjestif yoluyla tedavisi

 – Son aşamada gerçekleşen cerrahi müdahaledir.

 Aşırı yaygın olmayan yalnız çabuk ilerleyen bu hastalığın tanısı erken konulmalıdır ve tedaviye hemen başlanmalıdır. Tedavisi başlanan hasta tedaviyi yarım bırakmamalıdır. Unutulmamalıdır ki lenfödem hastalığı yeter ki erken teşhisi sağlansın tedavisi sağlanabilen bir hastalıktır.

https://www.sagliksitem.com/genital-sigil-nedir-belirtileri-ve-tedavisi/

Oyla!

İlginizi Çekebilir:

Yorum yapın