CRP Nasıl Düşer? CRP Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

CRP Nasıl Düşer? CRP Düşüren Yiyecekler Nelerdir?
CRP Nasıl Düşer? CRP Düşüren Yiyecekler Nelerdir?
1

CRP, kandaki iltihaplanmaya karşı karaciğer tarafından uyarı olarak üretilen maddedir. Buna yüksek hassasiyetli C-reaktif protein veya ultra duyarlı C-reaktif protein de denir. Yüksek CRP değeri kandaki iltihabın habercisidir.

CRP bir çeşit enfeksiyondur ve kansere kadar çeşitli rahatsızlıkların gün yüzüne çıkmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra kalp atardamarlarında iltihaplanmalar olduğunun göstergesi olabilir ve kalp krizi riskine davetiye çıkarabilir. Yalnız C-reaktif protein testi spesifik olmayan bir test olduğundan dolayı inflamatuar durumunda yani herhangi bir iltihaplanmada kandaki değeri yükselebilir.

CRP Yüksekliği Ne Anlama Geliyor?

Yüksek CRP değerlerinin etkileri konusunda doktorların hepsinin hem fikir olmadığını biliyor muydunuz? Bazıları yükselen C-reaktif proteinin felç geçirme ile kalp krizi arasında bir ilişki olduğunu öne sürmektedir.

Hekimler, önceden kalp hastalığı geçirmeyen sağlıklı yetişkin erkeklerin arasında CRP değerinin yüksek olanların, düşük olanlarına göre üç kat daha fazla kalp krizi geçirme olasılıklarının olduğunu teşhis etmişlerdir.

Doktorlar aşağıda yer alan hastalıkları teşhis etmek için bu kan testini isteyebilirler:

  • İnflamatuar Bağırsak Hastalığı
  • Deri Veremi
  • Romatizmalı Eklem İltihabı

CRP Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir?

CRP yüksekliğinin belirtileri; Bitkinlik halleri, ağrı, kaslarda sertleşme, kas ağrısı ve zayıflığı, düşük vücut sıcaklığı, baş ağrıları, mide bulantısı, iştahsızlık, mide hazımsızlıkları, uyku bozuklukları, sebebi bilinmeyen kilo kaybı.

Bu semptomlar spesifik olmayıp, CRP yüksekliğinden kaynaklanmayan başka hastalıklara da ait olabilir. Ve bu kişilerin akut enfeksiyona sahip olması kaçınılmazdır.

Kandaki Yüksek CRP Nasıl Düşürülür?

Öncelikle doktorunuza görünmelisiniz ve onun önerdiği ilgili antibiyotik tedavisine başlamalısınız. Tedavi süresi boyunca yeme ve içmenize dikkat etmelisiniz. Eğer kanınızdaki iltihabın sebebi bilinmiyorsa günlük hijyeniğinize dikkat etmelisiniz. Gün içerisinde sürekli ellerinizi yıkamalı, suyunuzu kaynatarak içmelisiniz. Sebze ve meyveleri sirkeli suya yatırmadan tüketmeyiniz. Bu süre zarfında içeriğini bilmediğiniz paket ürünlerinden yememeli; sağlıksız fastfood ve abur cuburlardan kaçınmalısınız. Daha fazla ev yemekleri tüketmeli ve bağışıklığınızı artıracak besinler tüketmelisiniz.

Araştırmalar; C-reaktif protein değerlerini sağlıklı bir beslenme ile düşürebileceğimizi önümüze sermektedir. Özellikle Akdeniz diyetinin işe yaradığı söylenebilir.

CRP Seviyesini Düşüren Besinler Nelerdir?

Hem sağlıklı hem de CRP düşüren mühim besinler:

Zerdeçal

İltihaplara karşı harika bir antioksidan içeren besindir. Her sabah bir bardak suya bir çay kaşığı zerdeçal ilave ederek içiniz. Hatta üç gün boyunca ılık bir sütün içerisine bir çay kaşığı ilave ederek tüketiniz.

Zencefil

Raflarda toz veya taze bulabileceğiniz zencefil, her derde devadır. Özellikle yaş zencefil tüketiminiz iltihabı sökecek hem de şu kış günlerinde sıcaklığıyla sizi koruyacaktır.

Sarımsak

Evlerimizden ve yemeklerimizden eksik olmayan sarımsak müthiş iltihap sökücüdür. Haftada belirlediğiniz günler bir diş sarımsağı su ile birlikte hap gibi tüketmelisiniz.

Zeytin Yağı

Zeytinyağının iltihap kurutma özelliğinden yararlanmaya ne dersiniz? Her sabah bir yemek kaşığı zeytinyağı ile vücudunuza direnç katıp sağlığınıza sağlık katabilirsiniz. Naçizane saf ve doğal zeytinyağı olmasına dikkat ediniz.

Ispanak

Antioksidan ve E vitamini kaynağı olan ıspanak iltihapları kurutmada ve buna bağlı gelişen ağrılar için biçilmiş bir kaftandır. Etkisini hızlı görmek için; çiğ tüketmelisiniz. Eğer tüketemiyorsanız suyunu da içebilirsiniz.

Ceviz

Günde bir avuç ceviz tüketmek, vücuttaki iltihabı ve bunun göstergesi olan C-reaktif protein maddesini düşürür. Cevizin hızlı bir şekilde faydalarını almak mümkündür, nasıl mı? Sadece ve sadece bir bardak suya 3 adet ceviz koyarak. Hazırladığınız cevizlerinizi bir gece boyunca bekletin ve sabah aç karnına içiniz. Etkilerini hemen görmeye hazır olun.

Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Merhaba! Makalenizdeki bilgilendirici ve yararlı içerik için teşekkür ederim. Benim sorum, CRP yüksekliğiyle ilgili hangi yaş gruplarında daha fazla karşılaşıldığını bilmek istiyorum. Bu konuda bir çalışma veya istatistik var mı? Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir