Çene ağrısı farklı sebepler ile birlikte kendini gösteren bir rahatsızlık olmakla birlikte her sebep de kendi içerisinde farklı faktörler ile birlikte ortaya çıkar. Çene ağrısına neden olan faktörler arasında çene eklemi disfonksiyonu, kalp krizi, çene çıkması, çene kırılması, tetanoz veya çene kanseri yer alabilir.
Sinüzit, yaşlılık ve kemik enfeksiyonları da çene ağrısı ortaya çıkarabilir. Çene ağrısında genellikle kulak bölgesi veya çene bölgesinde zonklama ya da ağrı görülür. Eğer çene ağrısı ile birlikte çenede bir ses bulunuyorsa, eklem kayması ortaya çıkabilir. Bu gibi birçok farklı sebeple birlikte çene ağrısı ile karşılaştığınızda, ağrının tedavi edilmesi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Tıbbi anlamda uygulanabilecek tedaviler arasında;
- İlaç tedavisi,
- Ameliyatlar,
- Evde uygulanacak tedaviler,
- Ağrı kaynağını durdurma amaçlı terapiler,
- Gece azlığı tedavisi yer almaktadır.
Pratik Çene Ağrısı Tedavi Yöntemleri
Bu farklı tıbbi tedavi yöntemlerinin kullanılması için öncelikle çene ağrısının nedenleri belirlenmelidir. Sonrasında doğru tedavi yöntemi ile birlikte çene ağrısı ortadan kaldırılabilir. Çene ağrısı için evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri de yer almaktadır. Tıbbi tedavi gerekmeden kullanılabilecek bu yöntemler arasında ise
- Çeneyi yormayacak yumuşak yiyecekler tüketmek,
- Diş sıkma ve gıcırdatmaktan vazgeçmek,
- Çenede ağrı yapan kasları belirleyerek masaj yapmak,
- Bir süre şarkı söylemek, çekirdek çitlemek, tırnak yemek ve sakız çiğnemekten vazgeçmek bulunmaktadır.
Çene Ağrıları İçin Terapi Yöntemleri
Çene ağrılarında sorunu gidermek için kullanılabilecek terapi bağlamında tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Çünkü çene ağrısı genellikle stres gibi kaynaklardan dolayı ortaya çıktığından dolayı stresten uzak bir yaşantı gerekmektedir. Bu konuda bir psikolog ile görüşüldüğünde; müzik dinleme, müzik aleti çalma, yoga, meditasyon ve resim gibi öneriler çene ağrısı için kullanılmaktadır.
Çene Ağrısı İçin Bitkisel Tedaviler
Çene ağrısı için bitkisel tedavi yöntemleri kullanılması açısından özellikle magnezyum eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. Magnezyum eksikliğini giderecek gıdalar arasında ise yeşil fasulye, kabak, avokado, pirinç, muz, balık ve ıspanak yer almaktadır. Ayrıca yine gıdalar ile tedavi sağlamak açısından tuzlu su ile ağız gargarası yapmayı da tercih edebilirsiniz.
Egzersizler İle Çene Ağrısı Tedavisi
Çene ağrısına ne iyi gelir, son noktada ise farklı egzersiz yöntemleri ile birlikte çene ağrısının giderilmesi açısından da iki farklı yöntem tercih edilebilir. Egzersiz yöntemlerinin ilkini gayet yavaş hareketlerle birlikte sağa-sola ve yukarı-aşağı yönünde çenenin oynatılması oluşturur. Diğer egzersiz hareketi ise yine yavaş bir hareket ile birlikte ağzın bir miktar açılması ve kapanması oluşturmaktadır.