Kadınlar arasında genellikle en çok merak edilen konulardan birisi, regl olarak adlandırılan adet ağrısının nasıl geçeceğidir. Çünkü bu ağrılar bazen çok şiddetli bir konuma gelebilir ve hayatınızı aşırı derecede olumsuz etkileyebilir. Bu konuda bazı kişiler ilaç kullanmayı istemediği için ağrılarını evde geçirmeyi tercih edebilir ve bu durumda da evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri ya da doğal tedaviler öğrenilmek istenmektedir.
Adet Sancısı Nedir?
Her kadının periyodik şekilde yaşadığı adet dönemi göz önünde bulundurulduğunda, kanama öncesinde başlayan kanamanın en üst noktaya ulaştığı dönemlerde ise daha çok hissedilen karın ve rahim bölgesinde kramp şeklinde görülen ağrı adet sancısı olarak adlandırılır. Adet sancısı ile birlikte kişilerde ishal, bel ağrısı, dengesiz bir ruh hali, mide bulantısı, konsantrasyon eksikliği ve tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler ortaya çıkar.
Adet Sancısı Nedenleri
Regl zamanlarında adet kanamasının kontrollü bir şekilde tamamlanması için rahimde kasılma yaşanır. Kasılma nedeniyle rahim bölgesine giden kan azalırken, aynı oranda da oksijen miktarında azalma görülür. İşte bu kapsamda adet döneminde ağrılar yaşanmasında ki en önemli sebeplerden birisi de oksijenin azalmasıdır. Yani bu bağlamda kan dolaşımının hızlanmasını sağlayacak faktörler ve gıdalar gibi her nokta adet sancısında olumlu etki oluşturur.
Adet Sancısı Belirtileri
Adet döneminde yaşanan sancılar ve kavramlarla ilgili önemli belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında özellikle alt karın kısmında daha yoğun hale gelen sancılar görülür. Adetten sonra ilk 3 gün içerisinde bu ağrının başlaması ile birlikte adetin başlamasından 24 saat sonrasında ise ağrı en üst noktaya ulaşır ve yaklaşık olarak 3 gün içerisinde giderek azalır. Bazen ağırlık hissi oluşturan yani kasık ve bacaklarda sürekli şekilde hissedilen bir ağrı görülebilir. Hatta bazen bel ve sırt kısmına doğru ulaşan uyuşukluk hissi yaratan bir ağrı ile karşılaşılabilir.
Adet Sancısı Ne Zaman Daha Fazla Olur?
Bazı kadınlarda farklı sağlık sıkıntıları bulunması ve vücut koşullarının farklı görünmesi gibi noktalarda adet sancısı daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Örneğin, 30 yaşından küçük kişilerde veya 11 yaş ya da daha erken ergenliğe giren kişilerde de ağrı daha şiddetli olabilir. Düzensiz adet kanaması yaşayan veya adet döneminde çok fazla kanama yaşayan kişilerde ağrı artabilir. Özellikle ailesinde adet sancısı tıbbi genetik sıkıntılar bulunan kişiler ve çok fazla sigara tüketen kişilerde de daha yoğun ağrı görülebilir.
Adet sancıları farklı komplikasyonlar ortaya çıkarmaz. Fakat kadınlarda okul, iş ve sosyal hayatta sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Aslında endometriozis veya fertilite sorunları nedeniyle adet ağrısı daha yüksek seviyeye ulaşabilir. Benzer şekilde pelvik enflamatuvar hastalık durumunda da ağrı daha yüksek konuma ulaşırken, ektopik gebelik tehlikesi ile karşılaşılabilir.
Eğer adet sancıları günlük yaşantınızı oldukça olumsuz bir şekilde etkiliyorsa ve belirtiler daha yüksek bir hale geliyorsa, mutlaka doktor kontrolü gerekir. Kişi daha önce yaşamadığı şekilde özellikle 25 yaşından sonra çok daha şiddetli bir adet sancısı yaşıyorsa, mutlaka uzmanlardan yardım almalıdır.
Adet Sancısı Nasıl Teşhis Edilir?
Eğer belirtilen durumlardan dolayı daha şiddetli bir adet sancısı görülüyorsa, hekim bazı testler yapılmasını talep edebilir. Çünkü altta yatan farklı tıbbi durumların bulunup bulunmadığı bu testler sayesinde ortaya çıkar. Örneğin, ilk aşamada ultrason uygulanması ile birlikte fallop tüpleri ve yumurtalıkların görüntüsü incelenir.
Diğer görüntüleme testleri açısından ise BT taraması veya MR taraması ultrasona göre daha kapsamlı bir görüntü ortaya çıkarır. BT taraması sayesinde vücutta kemik, organ ve yumuşak doku kesitleri incelenir. MR taraması sayesinde ise içyapı ayrıntılı bir şekilde gözden geçirilir. Bu uygulamaların her ikisinde de herhangi bir sıkıntı veya ekstradan bir sancı yaşanmaz.
Ayrıca laparoskopi uygulaması ile birlikte çoğu zaman menstrüel sancıların teşhis edilmesi mümkün olmaktadır. Laparoskopi yapılması ile birlikte özellikle endometriozis, fibroidler, ektopik gebelik, over kistleri ve adezyonlar gibi altta yatan farklı durumların tespit edilmesi mümkün hale gelir.

Adet Sancısı Nasıl Geçer?
Özellikle adet görmeye yeni başlayan genç kızlar adet sancısının nasıl geçeceği ve nasıl tedavi edileceği konusunda araştırmalar gerçekleştirir. Bu konuda hem kullanılabilecek ilaçlar hem doğal gıdalar hem de uygulanacak farklı yöntemler yer almaktadır. Adet sancısı için kullanılabilecek ilaçlar açısından iki farklı tür ilaç yer almaktadır.
İlk olarak nonsteroid antienflamatuar ilaçlar olarak ibuprofen ve naproksen içeren ilaçlar tercih edilir. Bu ilaçlar özellikle prostaglandin seviyesini düzenlemesi ile birlikte ağrının oluşturduğu hissiyatın giderilmesine yardımcı olur. Adet sancısının başladığı ilk gün itibariyle doktorlar tarafından önerilen bu ilaçlar kullanılmaya başlanabilir. Diğer ilaç türü olarak doğum kontrol ilaçları yani oral kontraseptifler tercih edilebilir. Bu ilaçlar yumurtlamayı önlerken adet ağrılarının şiddetinde önemli derecede azalma oluşturur.
İlaç kullanımları dışında ise yaşam tarzında gerçekleştirdiğiniz bazı değişiklikler özellikle adet sancısının azalması için katkılar oluşturacaktır. Bu değişiklikler kapsamında da
- Sıcak su vasıtası ile karnın alt tarafına destek sağlanarak ve ısı yamaları gibi malzemeler kullanarak katkı elde edilebilir. Örneğin sıcak su ile doldurulmuş bir küvet tercih edilebilir.
- Düzenli şekilde haftada en az 3 gün yarım saat egzersiz gerçekleştirilebilir. Egzersizler endorfin denen maddenin salgılanmasına yardımcı olur. Zira endorfin doğal bir ağrı kesici oluşturmakla birlikte ağrıları dindirir.
- Psikolojik stresi olabildiğince azaltmanız da sancıların azalmasına yardımcı olur. Bu konuda iyi müzikler, keyif veren aktiviteler, meditasyon ve yoga fayda sağlayabilir.
- Diyet ile birlikte alınabilecek şekilde Omega-3 yağ asitleri, B vitamini kompleksleri ve E vitamini gibi katkılar krampları azaltabilir.
- Akupunktur gibi ince iğnelerin kullanılması ile çözüm oluşturan alternatif tıp yöntemlerinden biri sayesinde de menstrüel kramplarda rahatlama elde edilebilir.
Doğal katkılar ile birlikte adet sancısını azaltmak istediğinizde de kullanılabilecek birçok farklı gıda ürünü ve bitki yer almaktadır. Örnek olarak zencefil bir demlik su içerisinde kaynatıldıktan sonra limon eklenerek günde 3 bardak tüketilebilir. İsterseniz daha lezzetli bir konuma gelmesi için tüketim sırasında içine bal katılabilir.
Tarçın ve fesleğen adet sancıları açısından önemli katkılar oluşturmaktadır. Fesleğen suda kaynatıldıktan sonra 15-20 dakika demlenir ve günde bir bardak tüketilebilir. Tarçın ise yine sıcak bir suda bir çay kaşığı karıştırıldıktan sonra soğutularak içine bal katılıp tüketilebilir. Özellikle günde 3 bardak tarçın tüketmek ağrılarınızda azaltma etkisi oluşturacaktır.
Bitki çayları açısından papatya çayı da bir demlik içerisinde 3 kaşık miktar ile eklenerek, 10 dakika kaynatıldıktan sonra tüketilebilir. Daha lezzetli bir tüketim gerçekleştirmek için içine bal ve limon karıştırmanız mümkündür.
Farklı mineraller ve vitaminler açısından zengin bir yapıyı oluşturan şeker kamışı pekmezi tüketilmesi de kan pıhtılaşmasını düşürmesi ile birlikte rahim duvarı kaslarında yatıştırma oluşturur. Bu sayede adet ağrıları daha az hissedilir.
Ayrıca bir kaç dal maydanoz kullanımı sayesinde de adet ağrılarına karşı rahatlama sağlanabilir. Bir kaç dal maydanoz 250 mililitre su içerisinde 5 dakika kaynatıldıktan sonra dinlendirilip günde 2 bardak tüketilebilir.